Week 19: “Biobased”!

Deze blog speciale aandacht voor het duurzame aspect van ons nieuwe huis, in het bijzonder het gebruik en hergebruik van natuurlijke materialen die bij de bouw worden gebruikt. Tot en met papier en textiel aan toe…! Het hout dat we toepassen heeft het PEFC en FSC keurmerk. Veel producten komen uit Duitsland, daar zijn ze qua kennis en toepassing ook veel verder met duurzame en ‘passieve’ huizenbouw dan in Nederland. Belangrijke uitgangspunten bij het ontwerp en de bouw zijn ‘gezond binnenklimaat’ en ‘circulair bouwen’; criteria die een belangrijke rol speelden bij de keuze van onze aannemer.

Ondertussen gaan de vaklui van aannemersbedrijf www.dijkhuis.eco onverminderd door met de bouw!

undefined

De houtskeletbouw wordt grotendeels gevormd door Europees vuren met PEFC keurmerk. Dit hout is afkomstig van bossen die met duurzaam bosbeheer zijn geteeld. Bomen nemen CO2 uit de lucht op en geven zuurstof terug. In 1 m3 hout wordt circa 1 ton CO2 opgeslagen, tot dat het hout verbrand of vergaan is. Alleen al in de hoofdconstructie is circa 6,2 m3 hout toegepast, vergelijkbaar dus met de opslag van dik 6 ton CO2. Ter vergelijking: een gemiddeld Nederlands gezin stoot jaarlijks circa 8 ton CO2 uit voor energie in huis en vervoer… Een aardige compensatie dus, alleen al van het skelet. 

De verdiepingsvloeren zijn grotendeels uitgevoerd met Profideck, ook van Europees vuren. De elementen van de gevel bestaan uit agepan (houtvezel panelen) en bevatten geen toegevoegde formaldehyde. 

De isolatie van het dak bestaat grotendeels uit cellulose van Thermofloc. Dit is een kwalitatief hoogwaardig isolatiemateriaal, gewonnen uit krantenpapier. Het is 100% organisch isolatiemateriaal, geproduceerd met een minimale hoeveelheid energie. Brandgevaarlijk? Nee, dit materiaal vertraagt de brand zelfs! Het is vorige week met slangen in de spouw van de dakplaten geblazen.

 undefined

De muurisolatie bestaat uit Metissa. Dit materiaal is gemaakt van gerecycled katoen – minimaal 85%. Katoen heeft van nature hele goede akoestische en thermische eigenschappen en isoleert zeer goed. Daarnaast is het materiaal koel in de zomer, doordat het warmte opslaat voordat het de warmte doorlaat. 

undefined

De isolatie  bestaat verder deels uit isolatie van Gutex. Dit zijn zuivere natuurproducten van spint en vezels van naaldbomen uit het Zwartewoud, zónder toevoeging van schadelijke stoffen. 

undefined

De kozijnen zijn allemaal van hout. Er zit weinig verschil tussen de milieu-impact van hout, aluminium of kunstof kozijnen (bron). Toch voor hout gekozen, omdat dit past bij de rest van de woning en de bosrijke omgeving ;-). Alle ramen worden uitgevoerd met triple-glas. 

De vloerbedekking op de begane grond en verdiepingsvloer bestaat straks uit marmoleum, dat grotendeels is gemaakt van hernieuwbare natuurlijke grondstoffen zoals kalksteen, lijnolie, hars, jute en houtmeel. 

Binnenkort meer over de energiebesparing die we gaan realiseren door middel van alle technische installaties!

De bouw gaat verder onverminderd door… afgelopen week zijn de buitenwanden geplaatst waardoor het al grotendeels winddicht is binnen. Binnenkort meer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s